Anna yrityksille palautetta geenimuunnellun soijan käytöstä

Suuret suomalaiset rehunvalmistajat käyttävät geenimuunneltua soijaa. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei velvoita elintarvikeyhtiöitä merkitsemään elintarvikepakkauksiin, että eläimiä on syötetty muuntogeenisellä rehulla.

1. Oma keittiö

Helpointa on vaikuttaa omiin ja perheen käyttämiin raaka-aineisiin. Suomessa ei käytännössä myydä gm-elintarvikkeita, mutta eläimet voivat olla gm-rehulla ruokittuja (katso kohta 4.). Voit varmistua gmo-vapaudesta myös ostamalla luomu- ja reilun kaupan tuotteita, koska niissä gm-kasvien käyttö on kokonaan kielletty.

2. Ravintolat ja joukkoruokalat

Suomessa syödään päivittäin pari miljoonaa annosta joukkoruokaloissa. Ruokaloiden raaka-ainevalinnoilla on iso merkitys tukkuliikkeiden valikoimiin. Kerro ruokalallesi, että et halua syödä gm-rehun avulla tuotettuja eläintuotteita. Kerro samalla yrityksistä, jotka ovat sitoutuneet gmo-vapauteen. Voit lähettää palautetta myös ravintolaketjuille (esim. Amica ja Sodexho).

3. Ruokakaupat ja -ketjut

Suomessa on muutama merkittävä kauppaketju: Kesko, S-ryhmä ja Lidl. Voit lähettää niille palautetta gmo-vapaiden elintarvikkeiden puolesta sekä kaupassa että niiden verkkosivuilla.

4. Eläintuotanto

Ainoa elintarviketuotantoon kaupallistettu geenimuunneltu eläin maailmassa on gm-lohi, jota myydään Pohjois-Amerikassa. Eläintuotannossa käytetään kuitenkin meilläkin rehuja, jotka sisältävät geenimuunneltua soijaa tai maissia. Gm-rehua syötetään sioille, broilerikanoille, munijakanoille ja Skandinavian ulkopuolella myös lehmille. Jos käytät eläinkunnan tuotteita, valitse yritys, joka on sitoutunut olemaan gmo-vapaa. Jos eläimelle on syötetty gm-soijaa, sitä ei tarvitse merkitä elintarvikepakkaukseen.

Anna palautetta lihataloille, että ne lopettaisivat gm-soijan käytön. Gm-soijan käytön sallivat ainakin Atria, HK Ruokatalo, Järvi-Suomen portti ja Pouttu sekä kananmunatukut. 

Muistuta yhtiöitä siitä, että Suomessa olisi järkevintä käyttää kotimaista herne- ja härkäpapurehua. Gmo-vapaata soijaakin on hyvin tarjolla, joten gm-soijaa ei tarvita. Vastuullisesti tuotetun gmo-vapaan rehun käyttö edistäisi kestävämpiä tuotantotapoja Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, missä soijaa viljellään. Kerro, että olet valmis maksamaan vähän enemmän gmo-vapaasta tuotteesta. Hintaero on pari prosenttia. 

5. Pellot ja metsät

Kerro tutulle maanviljelijälle, että arvostat viljelijöiden pitäytymistä gmo-vapaassa tuotannossa. Voit myös olla yhteydessä paikalliseen tai valtakunnalliseen maataloustuottajien järjestöön. MTK Uusimaa, Kainuu, Kymi ja Pohjois-Karjala ovat ottaneet kantaa gmo-vapaan tuotannon puolesta, samoin ahvenanmaalaiset tuottajat. 

Molemmat Suomessa käytössä olevat metsän sertifiointijärjestelmät (PEFC, FSC) kieltävät gm-puiden käytön. Ole niihin yhteydessä sen puolesta, että näin on vastaisuudessakin. Voit kertoa mielipiteesi gm-puista myös metsäyhtiöille, Metlan tutkimusjohtajille sekä niille tutkijaryhmille, jotka tekevät tutkimuksia gm-puilla.

6. Kunta

Kunnalla on velvollisuus järjestää päivittäinen ruokailu kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa, palvelutaloissa jne. Kunnalla on oikeus päättää raaka-aineiden kriteereistä. Ota yhteyttä kunnanvaltuutettuihin, että kotikuntasi tai -kaupunkisi suosisi gm-vapaita raaka-aineta julkisessa ruokailussa.

7. Suomi

Kansanedustajat vaikuttavat lainsäädäntöön ja valiokuntatyöskentelyssä hallituksen linjauksiin. Ministerit linjaavat päätöksiä myös EU-tasolla. Ota yhteyttä kansanedustajiin ja pyydä, että Suomi säilyy gmo-vapaana. Pyri henkilön puheille tai soita. Pyri verkossa avoimeen keskusteluun päättäjän aktiivisesti käyttämässä mediassa, kuten hänen Facebook-seinällään tai Twitterissä. Kansanedustajien sähköpostiosoitteet toimivat logiikalla etunimi.sukunimi@eduskunta.fi.