Suomalaisista viljelijöistä 69 % vastustaa gm-viljelyn aloittamista. Tuottajista vain neljä prosenttia sallisi sen rajoituksetta, ja vajaa neljännes siinä tapauksessa, jos voitaisiin samalla turvata, että gm-lajikkeet eivät sekoitu tavanomaisen tuotannon kanssa.

 

Viljelijöiden enemmistö tuomitsee myös geenimuunnellun rehun käytön. Naudan- ja maidontuottajista gm-rehun hyväksyy joka seitsemäs. Sikatilallisista kuitenkin lähes puolet on suopeita gm-rehulle. Suomessa myytävissä sianrehuissa käytetään yleisesti gm-soijaa.

 

Yleisimmin gm-viljelyä puoltavat sikatilalliset ja muuta kuin viljaa pääsiasiassa tuottavat kasvinviljelijät, Etelä-Suomessa toimivat ja suurtilalliset. Heistäkin vain osa haluaa itse syödä gm-ruokaa: kaiken kaikkiaan sitä ilmoittaa viljelijöistä ostavansa kaksi prosenttia. Tällä hetkellä Suomessa ei ole markkinoilla käytännössä muita gm-elintarvikkeita kuin gm-rehulla ruokittujen eläinten lihat.

 

Maaseudun Tulevaisuuden teettämä kysely toteutettiin lokakuun puolivälissä. Kyselyyn vastasi 550 viljelijää. Kyselyn tulokset ovat hyvin samankaltaiset kuin loppuvuodesta 2008. 

 

 

 

 

Kaikki