EU-maiden ympäristöministerit keskustelevat uuden geenimuunnellun maissilajikkeen viljelystä joulukuun kokouksessaan. Jos ministerit eivät saa päätöstä aikaan, lajikkeen viljely sallitaan EUssa, koska EU-komissio puoltaa sitä.

Kyseinen DuPont Pioneer -yhtiön maissi kestää glufosinaattia ja tuottaa itse hyönteismyrkkyä. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on hyväksynyt lajikkeen, vaikka se toteaakin, että kasvin tuottama bt-myrkky on vaaraksi perhosille. Yhdisteen vaikutukset mehiläisiin ja muihin pölyttäjiin ovat epävarmoja.

Myös glufosinaattia pidetään vahvasti myrkyllisenä torjunta-aineena. Tutkimusten mukaan se häiritsee muun muassa lisääntymistä. Sen käytölle on EUssa jo asetettu rajoituksia.

Gm-maissin lisäksi ympäristöministerit käsittelevät joulukuussa ehdotusta, joka antaisi jäsenmaille nykyistä enemmän mahdollisuuksia kieltää unionissa sallittujen gm-lajikkeiden viljely omalla alueellaan.

Tällä hetkellä EUssa on viljelyssä yksi gm-maissi. Sen tuottama bt-myrkky on 350-kertaa miedompaa kuin nyt ehdotetun lajikkeen myrkky.

Rehuksi ja ruoaksi EUhun saa tuoda useita eri gm-maissilajikkeita, joista viimeisimpänä marraskuussa hyväksyttiin SmartStax-niminen lajike. Se on vastustuskykyinen kahdelle eri rikkaruohomyrkylle ja tuottaa kuutta eri bt-toksiinia. Monet järjestöt ovat olleet huolissaan kemikaalijäämien yhteisvaikutuksista.


Uutinen on julkaistu myös Luomulehdessä 6/2013.

Kaikki