Lammin keskustassa kokoontuu torstaina 8.7. kemikaaliyhtiö BASFin geenimuunneltuja perunoita vastustava mielenosoitus. Kulkue lähtee klo 12.30 S-marketin edessä olevalta torilta Perunantutkimuslaitokselle, missä gm-perunoiden kenttäkoe toteutetaan tämän kesän aikana.
 
- Nämä perunat on kielletty jo kolmessa EU-maassa. Eikä ihme, onhan niiden hyväksyminen viljelyyn antibioottiresistenssin vuoksi itse asiassa EU-direktiivienkin mukaan kielletty, sanoo Elisa Niemi Luomuliitosta.
 
Mielenosoittajat vaativat, että Suomi seuraa Itävallan, Unkarin ja Luxemburgin jalanjälkiä. He peräänkuuluttavat demokraattisuutta päätöksentekoon ja viljelyyn.
 
- On todella ikävää, että Suomen luonto ja ihmiset halutaan alistaa geenitekniikan koe-eläimiksi kuvitteellisten taloudellisten etujen vuoksi. Gm-kasveilla ei saavuteta mitään todellisia hyötyjä, mutta  riskit ovat muuhun jalostukseen verrattuna paljon vakavampia, sanoo solubiologi Liisa Kuusipalo.
 
Valtaosa viljelijöistä ja muista suomalaisista ei halua gm-perunoita tai muita geenimuunneltuja kasveja pelloille, mutta nyt heidän valinnanvapautensa ollaan viemässä.
 
- Geenimuunneltujen kasvien käyttöhistoria osoittaa, että gm-lajikkeita on mahdoton pitää erossa muusta viljelystä ja jakelusta. On varmaa, että gm-pottuja joutuisi ennen pitkää vahingossa myös ihmisten ruokapöytiin ja kasvimaille, sanoo Volle Pylkkänen GMO-vapaa Suomi -kampanjasta.
 
Amfloran turvallisuutta elintarvikkeena tai rehuna ei voida todentaa. Asiaa on tutkittu toistaiseksi hyvin vähän: Amflorasta on tehty vain kaksi yksinkertaista ruokintakoetta, joiden laatua muun muassa Eviran edeltäjä KTTK on arvioinut heikoksi.
 
-  Lammilla otetaan tarpeettomia riskejä luonnon kustannuksella. Ei tiedetä, tuottavatko perunat haitallisia yhdisteitä maaperään ja sen eliöstölle. Kenttäkoe altistaa myös perunapelloilla vierailevat myyrät, kurjet ja muut luonnoneliöt, jatkaa Maria Tuomaala Maan Ystävistä.
 
Yhteystiedot:
Volle Pylkkänen puh. 050 460 1064, GMO-vapaa Suomi -kampanja
Maria Tuomaala puh. 045 679 4455, Maan Ystävät
 
Lähdeviitteellinen tietoteksti geenimuunnellun Amfloran ongelmista:
gmovapaa.fi/ajankohtaista/kotimaan-uutiset/miksi-geenimuunneltua-amflora-perunaa-vastustetaan/
 
Muita lisätietoja ja aiempia tiedotteita samasta aiheesta gmovapaa.fi

 

 

 

 

Kaikki