YLE Uutiset - 9.2.2009

Suomen valtio aikoo ottaa kontolleen korvausvastuun, jos geenimuunneltuja kasvilajeja karkaa muille viljelmille, kertoo Turun Sanomat. Tällä hetkellä valmistelussa olevan rinnakkaiselolain mukaan vastuu olisi viljelijällä ainostaan siinä tapauksessa, että karkaaminen johtuisi hänen huolimattomuudestaan.

Suomen linja eroaisi huomattavasti esimerkiksi Saksan, Itävallan ja Puolan ankaran vastuun periaatteesta. Useissa Keski-Euroopan maissa vastuu tämänkaltaisista ympäristöhaitoista lankeaa viljelijälle.

Muuntogeenisten eli gmo-lajikkeiden karkaaminen tavallisten kasvien sekaan on ongelma erityisesti luomuviljelmillä. EU ei kuitenkaan ole vielä hyväksynyt käyttöön gmo-lajikkeita, jotka soveltuisivat Suomen ilmanalaan. Rinnakkaiselolakiesitys on kuitenkin merkki varautumisesta geenimuunneltujen kasvien tuloon Suomeen.

Laki asettaa gmo-viljelijöille normeja mm. eristysetäisyyksistä, viljelylaitteiden käytöstä ja pakollisista välivuosista siirryttäessä yhden gmo-lajikkeen viljelystä toiseen. Lisäksi gmo-viljelijän on ilmoitettava geenimuunneltujen lajikkeiden viljelystä joko kunnalle tai Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle.

Lakiesityksestä huolimatta, maa- ja metsätalousministeriön maatalousneuvoksen Kirsi Heinosen mukaan gmo-lajien ja tavallisten kasvien sekoittumista on käytännössä mahdotonta estää. Heinosen mukaan ministeriö ei aio esittää nollatoleranssia. Jos sekoittumista tapahtuu, korvataan kärsineelle osapuolelle vain tuotteiden markkina-arvojen erotus.

 

YLEN sivuilla aiheesta myös keskustelua:

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/02/geenimuunneltujen_viljelysten_leviamisen _haitat_valtion_korvattaviksi__532893.html

 

 

 

 

 

Kaikki