Osallistu

Säilytetään Suomi gmo-vapaana

Gmo-vapauden puolesta on helpointa kampanjoida Suomessa nyt, kun kaupallista gm-viljelyä ei täällä vielä ole. Kampanjointi on välttämätöntä, jos luomua tai tavanomaista gmo-vapaata ruokaa halutaan syödä tulevaisuudessakin. Rinnakkaistuotannossa sadot sekoittuvat väistämättä. Kaupoissa myydään geenimuunnellulla tuontirehulla ruokittujen eläinten lihaa ja muita eläinkunnantuotteita.

Kerro alla mainituille tahoille, että tuet kotimaista (luomu)ruokaa ja vastustat geenimanipuloituja elintarvikkeita. Ilmaise mielipiteesi mieluiten ääneen ja muiden kuullen, kuten tapahtumassa tai sosiaalisessa mediassa, jossa yritykset ja päättäjät vastaavat itsesi lisäksi sanomistaan muille kuluttajille.

 • Vaikuta Suomen gmo-kantaan: Maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen: [email protected]. Suomen edustaja on aina äänestänyt gm-kasvien puolesta EU:n ministerikokousten äänestyksissä.
   
 • Rehuyhtiöt RaisioAgro, Suomen Rehu ja Rehux tuovat Monsanton gmo-soijaa Suomeen. Sitä myydään sikojen ja siipikarjan rehuksi. Muistuta yhtiöitä siitä, että Suomessa olisi järkevintä käyttää kotimaista herne- ja härkäpapurehua. Gmo-vapaata soijaakin on hyvin tarjolla, joten gm-soijaa ei tarvita.
   
 • Vähennä elintarvikeyhtiöiden halua ostaa gmo-rehua antamalla kuuluvaa palautetta. Rohkaise gmo-vapaita tuotteita tarjoavia yrityksiä lisäämään tuotepakkauksiin vapaaehtoinen, kilpailukykyä parantava gmo-vapaa -merkintä.
   
 • Kehota kauppaketjuasi (K-ryhmä, S-ryhmä, M-kaupat, Lidl...) julistautumaan gmo-vapaaksi ja merkitsemään kaupan omiin merkkituotteisiin gmo-vapaa -merkinnän.
 • Lähetä gmo-vapaudesta viesti uusille kunnanvaltuutetuille ja kansanedustajille. Voisiko kotikuntasi julistautua gmo-vapaaksi, kuten esimerkiksi Espoo, Tampere,  Kerava ja Keuruu ovat tehneet?  Gmo-vapautta voi perustella ekologisuuden lisäksi vaikkapa markkinaetuna.