GMO-TIETOA

GMO tarkoittaa geenimuunneltua organismia. Geenimuuntelu ei ole perinteistä jalostusta. Se on kokeellinen tekniikka, jossa ihminen rakentaa keinotekoisen siirtogeenin. Siirtogeeniin laitetaan pätkä bakteerin DNA:ta, viruksen DNA:ta ja kasvin DNA:ta. Näin tiivistä, uuteen genomiin liittymiskykyiseksi muokattua keinotekoista rakennetta ei ole evoluutiossa ikinä ennen ollut, joten sen vaikutuksia ekosysteemiin on vaikea ennustaa.

Gm-kasveilla on tehty vähän pitkäaikaisia ravinnon turvallisuustutkimuksia. Uusilta kemikaaleilta vaaditaan nykyisin kaksivuotinen ruokintakoe, mutta siirtogeenisistä lajikkeista tällaisia on tehty vasta muutama. Joidenkin eläinkokeiden tulokset viittaavat siihen, että gm-kasveista saattaa koitua terveydellisiä haittoja.

Puheissa vertaillaan usein kemikaalien ja gm-organismien riskejä. Muuntogeenien riskit ovat kuitenkin vieläkin merkittävämpiä, koska geenit pystyvät lisääntymään luonnossa eikä niitä voi koskaan sieltä poistaa.

Ruokakasvien sisältämät geenit eivät tutkimusten mukaan kokonaan pilkkoudu ruoansulatuksessa, vaan niistä on löydetty pätkiä gm-rehua syöneiden eläinten elimistöstä. Maidosta voidaan havaita, jos lehmä on syönyt gm-soijaa tai -maissia.